
Günümüzde popülaritesi hiç bitmeyen dudak dolgusu, yapı olarak ince dudaklara sahip olan ya da yaşlanmaya bağlı olarak dudakların hacmini kaybettiği noktada birçok kişinin tercih ettiği estetik bir işlemdir. Dudak dolgusu esnasında genellikle hyaluronik asit içeren dolgular tercih edilir ve bu maddenin vücutta zamanla etkisi azalarak kaybolur. Dudak dolgusu işleminin ameliyat gerektirmemesi ve bazı maddelerin hızlı ve ağrısız bir şekilde enjekte edilmesi, özelikle kadınlar tarafından dudak dolgusu işlemine olan talebin artmasının en bilinen nedenidir.
- İçindekiler
- Dudak dolgusu nedir?
- Dudak dolgusu teknikleri nelerdir?
- Dudak dolgusu nasıl uygulanır?
- Kimlere dudak dolgusu yapılabilir?
- Dudak dolgusu kimlere yapılmaz?
- Dudak dolgusunun avantajları nelerdir?
- Dudak dolgusu zararları nelerdir?
- Dudak dolgusu yaptırmadan önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Dudak dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Dudak dolgusu ne kadar kalıcı?
- Dudak dolgusu ne zaman oturur?
- Dudak dolgusu kayar mı?
- Dudak dolgusunun etkisi geçince ne olur?
Dudak dolgusu nedir?
Dudak dolgusu; dudaklara hacim kazandırmak, dudak çizgisini belirginleştirmek ve dudakları daha şekilli ve pürüzsüz hale getirmek için uygulanan estetik bir işlemdir. Dudak dolguları hyaluronik asitten (HA) oluşur. Bu madde insan derisinde yer alan madde ile örtüşür. Bu dermal maddenin enjekte edilmesi sonucu, dudakların şekli ve yapısında büyük oranda değişim sağlanır. Daha dolgun ve pürüzsüz dudak görünümüne sahip olmak için hızlı bir şekilde uygulanan bu işlem, aynı zamanda ses çıkışında iyileşme sağlayabilir.
Dudak dolgusu teknikleri nelerdir?
Dudak dolgusu için uygun dolguların ve yöntemlerin tercih edilmesi önemlidir. Bu açıdan dudak dolgusu işleminde dudakların dikkatle değerlendirilmesi ve uygun bir tedavi planı oluşturulması işlem esnasında önemli bir yer tutar.
Birbirinden farklı dudak dolgusu teknikleri vardır. Bunlar;
Hyaluronik asit dolguları
Hyaluronik Asit (HA) dolgularının kullanımı dudak dolgusu işleminde hızlı ve geri dönüşümlü bir yöntemdir. Ayrıca hyaluronidaz kullanarak dudakların şekli ve yapısı ayarlanabilir. En önemlisi vücutta doğal olarak hyaluronik asit bulunduğundan dolayı alerjik reaksiyon riski büyük oranda azalır, bu da işleme güvenilirlik kazandırır. Ancak, enjeksiyon sonrası bazı hastalarda şişme, morarma ve kızarıklar meydana gelebilir. Bu tip problemlerin önüne geçmek için işinin ehli uzmanların tercih edilmesinde fayda bulunur.
Botulinum toksini
Özellikle dudak üzerindeki çizgilerin ve kırışıklıkların giderilmesi için uygulanır. Etkisi kalıcı olmamakla birlikte 6 ay ile 9 ay arasında tamamen kaybolabilir.
Kanül ve iğne enjeksiyonu
İğnenin yanı sıra kanül teknikleri kullanılarak yapılan hassas bir işlemdir. Kanüller giriş noktalarını minimuma indirerek morarma riskini azaltır. Cildi delmek için bir iğne kullanılır ve kanül için bir giriş noktası oluşturulur. İğneden hemen sonra kanül enjeksiyon bölgesine yerleştirilir ve işlem tamamlanır.
Dudak dolgusu nasıl uygulanır?
Dudak dolgusu ilk etapta iyi bir muayene gerektirir. Yüzün yapısının da incelenmesinin ardından dudaklar yaklaşık 30 dakika önce lokal anestezik krem ile uyuşturulur. Daha sonra kanül veya iğne ile enjeksiyon uygulanır. Her ne kadar basit bir işlem gibi görülse de ciddi anlamda estetik bakış açısı gerektirir. Dudak dolgusu işleminin ardından etkisi anında fark edilir. İlk birkaç gün ödem oluşabilir. Ancak bu süre zarfında dudaklara müdahale etmekten kaçınmak gerekir. Ayrıca dudaklar doğal dolgunluğuna kavuşana kadar kozmetik ürünlerin kullanımından uzak durmak önemlidir.
Kimlere dudak dolgusu yapılabilir?
Dudak dolgusu uygulaması ciltteki kollajen, elastin ve hyralüronik asit oranının azalması nedeniyle tercih edilen yöntemlerden biridir. Aynı zamanda dudaklarda simetri problemlerinin önüne geçmek, dudakları şekillendirmek ve dolgun bir görünüm kazandırmak için dudak dolgusu tercih edilebilir. Sağlığı yerinde olan, özgüvenini arttırmak ve dudaklarını hacimlendirmek isteyen herkes için dudak dolgusu uygundur.
Dudak dolgusu kimlere yapılmaz?
Dudak dolgusu uçuk problemi yaşayanlar ve iltihabi deri rahatsızlıklarına sahip bireyler için uygun olamayabilir. Aynı zamanda gebeler ve emzirme sürecinde olan kadınlar için dudak dolgusu işlemi uygun değildir.
Dudak dolgusunun avantajları nelerdir?
Dudak dolgusun birden fazla avantajı vardır.
Dudak dolgusunun avantajlarını şöyle sıralamak mümkündür;
- Dudakta asimetri sorunlarını en aza indirir.
- Dudak için uygulanan maddeler güvenilirdir.
- Özgüven ve estetik bir görünüm kazandırır.
- Dudaklarda yaşlanma etkileri, kırışıklıklar azalır ve dudaklar nem kazanır.
- Kısa süreli ve anında etkiye sahiptir.
- Kalıcı olmamakla birlikte dolgunun etkisi uzun süre kendini gösterir.
- İşlemin ardından memnun kalınmadığında dolgular eritilebilir.
Dudak dolgusu zararları nelerdir?
Dudak dolgusu işlemi yoğun bir anatomi bilgi ve becerisi gerektirir. Bu sebeple alanında uzman kişiler tarafından yapılması son derece önemlidir. Aksi takdirde dudaklarda ciddi bir büyüme ve biçimsiz bir görünüm söz konusu olabilir. İşlem sonrası immün yanıtlar, şişlik, kızarıklık ve nodül oluşumu gibi sorunlar gelişebilir. Bu noktada özellikle plastik ve estetik cerrahların tercih edilmesi kişiler için birçok avantaj sağlar.
Dudak dolgusu yaptırmadan önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Dudak dolgusu işleminden önce kan sulandırıcı ve aspirin gibi ilaçların işlemden yaklaşık 15 gün önce kesilmesinde fayda vardır. Alkollü içeceklerden, yeşil çay, sarımsak, balık yağı, vitamin E, gibi vitamin ve gıdaların tüketilmemesi gerekebilir. Pıhtılaşma sorunun önüne geçmek için bu ürünlerden uzak durmakta fayda bulunur.
Dudak dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Dudak dolgusu sonrası geçici ödemler olabilir. Bu süreçte mümkün olduğunca cerrahın önerileri dikkate alınmalıdır. Ödemleri önlemek içim soğuk uygulamalar faydalı olabilir. İşlemin ardından çok sıcak, yemek ve içeceklerden bir müddet uzak durulmalı ve sert çiğneme hareketlerinden kaçınılmalıdır. Dudaklara basınç uygulamak, ovuşturmak ve ruj gibi kozmetik ürünler kullanmak bu süreçte sakıncalı olabilir. Dudak dolgusundan sonra dişlerinizi fırçalarken dahi hassas ve dikkatli davranmanız önemlidir.
Dudak dolgusu ne kadar kalıcı?
Dudak dolgusu esnasında genellikle hyaluronik asit içeren dolgular tercih edilir ve bu madde vücutta zamanla etkisini yok eder. Çok sayıda hyaluronik asit içeren dolgu bulunduğundan dolayı kalıcılığı 6 ay ile 1 yıl arasında farklılık gösterebilir. Ayrıca uygulanan ürünün haricinde hastaya göre de kalıcılık süresi değişebilir. Dudak dolgusu kalıcılığı hastanın yaşına, dudak yapısına ve sigara içip içmediğine göre değişkenlik gösterebilir.
Dudak dolgusu ne zaman oturur?
Dudak dolgusu işleminden sonra kişiler normal rutin hayatlarına devam edebilirler. Dolgudan sonra dikkat çeken durum yalnızca dudaklarda meydana gelen şişliklerdir. Bu durum normal olmakla birlikte geçici olması beklenir. Dudaklarda ödem 2-3 gün içinde ortadan kalkar ve yaklaşık 1 haftanın sonunda dudak dolgusu oturur.
Dudak dolgusu kayar mı?
Dudak dolguları sıklıkla insan bedeninde bulunan hyaluronik asit ile yapıldığından kayma gibi sorunlar ortaya çıkmaz. Enjeksiyonun akabinde 2 hafta geçmesine rağmen topaklanma sorunu devam ediyorsa hyaluronidaz enjeksiyonu ile bu sorun ortadan kaldırılabilir.
Dudak dolgusunun etkisi geçince ne olur?
Dudak dolgusu günümüzde en çok ilgi gören estetik işlemlerden biridir. Özellikle hyaluronik asit dolguları güvenilirliği ile de ön plana çıkar. Bu dolgular ortalama 1 yıl kalıcılık sağlar. Etkisinin zamanla kaybolduğu bilinen dudak dolgusu, kişinin anotamisi ve uygulanan dolgu malzemesinin türüne göre kalıcılık sağlar. Dudak dolgusunun etkisi geçtiğinde dudaklar zamanla eski doğal haline geri döner. Öte yandan hacmi korumak için rutin rötuş tedavileri gerekebilir.